Skip to content

Sušené a lyofilizované ovoce


Pokud máte rádi ovoce, určitě už jste ochutnali i sušené ovoce. A co takhle lyofilizované ovoce? Ochutnali jste ho už někdy? A jaký je rozdíl mezi sušeným a lyofilizovaným ovocem? Sušené ovoce má tendenci být velmi sladké a mít žvýkavou texturu. Je skvělé jako svačinka, nebo jako přísada do pečení. Oproti tomu lyofilizované je zbavené téměř veškeré vody, která v něm je. Proto je křehčí a křupavější než ovoce sušené.

sušené ovoce

Sušené ovoce má také menší trvanlivost než lyofilizované ovoce. Je to z toho důvodu, že voda, která je obsažená v sušeném ovoci, může být zdrojem plísní nebo bakterií. Lyofilizované ovoce může při správném skladování vydržet i roky, aniž by ztratilo svou chuť nebo křupavou texturu.

Ovoce je velkým zdrojem vitamínů, jak všichni víme. A na tom nic nemění, zda se jedná o ovoce sušené nebo lyofilizované. Proces sušení nezbaví totiž ovoce veškerých živin, které mají.

Ovoce je bohaté na minerály jako zinek, železo, měď nebo bór. Najdeme v něm taky vysoký obsah vitamínů C a B. Mají také vysoký obsah vlákniny, která je nápomocná při našem trávení. Kromě toho mají pozitivní vliv na naši imunitu, jsou plné antioxidantů a také mají zdravý vliv na naše srdce. Ovoce je zkrátka zdravé v jakékoliv podobě.

sušené ovoce

A co chuť? Má vliv proces lyofilizovaní nebo dehydratace ovoce na výslednou chuť? Větší autentičnost chuti si zachovává lyofilizované ovoce, ovšem sušené ovoce si svým procesem dehydratace získá tak specifickou chuť, že mnoha lidí preferuje spíše tento druh. Pokud máte v blízkosti někoho, kdo je velkým fanouškem sušeného ovoce, můžete mu darovat dárkové kazety sušeného ovoce Darka-shop.cz.

Ovoce si můžete sušit i doma. Není to těžký proces, jen chce správnou techniku a trochu trpělivost. Na internetu najdete spoustu návodů, jak na to. Zakoupíte je ale samozřejmě v každém supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou.