ÄŒokoláda, jejà výroba a jejà chutÄ› se liÅ¡Ã dle toho, z jaké zemÄ› pocházejà a kde se vyrábÃ. OdliÅ¡né chutÄ› také způsobuje to, jak jsou zÃskávány kakaové boby. MilovnÃci Äokolády moc dobÅ™e vÄ›dÃ, že jednou z nejvýznamnÄ›jÅ¡Ãch zemÃ, která je proslulá výrobou Äokolády, je Belgie. Vyrábà se tu jak klasická Äokoláda, tak velmi známé Äokoládové pralinky a lanýže.
Belgie má dlouhou historii v ohledu výroby Äokolády. Ta sahá až do 17. stoletÃ. V 18. stoletà zÃskala Äokoláda na vysoké popularitÄ›, pÅ™edevÅ¡Ãm mezi belgickou smetánkou. V 20. stoletà se pak jejà výroba rozÅ¡ÃÅ™ila, protože do Evropy bylo pÅ™iváženo vÃce kakaa.
ÄŒÃm vyniká oproti jiným druhům Äokolády? ÄŒokoláda je obvykle máslovÄ›jÅ¡Ã, jejà hoÅ™kost i sladkost držà na pÅ™Ãjemném stÅ™edu. Ale i když je tabulková Äokoláda skvÄ›lá, vÃce známÄ›jÅ¡Ã jsou Äokoládové lanýže Äi pralinky.
ÄŒokoládové pralinky jsou tvarovanou Äokoládou, která může být jakákoliv. MléÄná, bÃlá, hoÅ™ká, nÄ›kdy se mÃchá vÃce druhů Äokolád dohromady. I tvary mohou být různé. Luxusnà pralinky vyrábà nejlepÅ¡Ã cukráři svÄ›ta a stojà za nimi mnoho práce. Pralinky mohou být i nÄ›jak ochucené. Belgické pralinky se plnà nejrůznÄ›jÅ¡Ãmi náplnÄ›mi. Klasické jsou kakao, oÅ™echy, mandle, vlaÅ¡ské oÅ™echy, smetanové náplnÄ› anebo likérové náplnÄ›.
DalÅ¡Ãm druhem Äokolády jsou lanýže. VÄ›tÅ¡inou majà polomÄ›kký vnitÅ™ek, který se rozplývá na jazyku. Lanýže se vyrábà z Äokoládové ganáže, což je kvalitnà Äokoláda, která se nechá rozpustit v horké smetanÄ› s vysokým obsahem tuku. DobÅ™e vytvarované Äokoládové lanýže se poté jeÅ¡tÄ› obalujÃ, napÅ™Ãklad v syrovém kakau.
Pokud budete cestovat do Belgie, urÄitÄ› ochutnejte alespoň nÄ›kolik druhů skvÄ›lé Äokolády. Váš jazýÄek bude potěšen bohatostà Äokolády a zároveň jejà jemnostÃ. Kvalitnà Äokoláda je zážitek, který si vychutnáte a budete si přát, abyste si ji mohli vychutnat kdykoliv.